Kentekenbewijs en kentekencard

Kentekenbewijs en kentekencard

Bent u benieuwd naar wat het kenteken van uw voertuig aan informatie bevat? Met de kentekencheck van RDW kunt u hier achter komen. Zodra u gebruik wilt maken van de openbare weg in Nederland, bent u verplicht een geldig kenteken en kentekenplaat op uw voertuig te hebben. In Nederland is geen enkel kenteken identiek aan een ander. Elk kenteken bestaat namelijk uit een cijfercombinatie die uniek is. Het kentekenbewijs is verbonden aan het kenteken van een voertuig. Zodra u een dus een kenteken heeft, bent u ook in het bezit van een kentekenbewijs. Een kenteken is altijd twee keer zichtbaar op een voertuig: op de voor- en de achterkant. Zo is uw voertuig van alle kanten herkenbaar.

Het kentekenbewijs bevat informatie over wie de eigenaar is van een voertuig. Daarnaast bevat het informatie over het voertuig zelf. Elk gewenst voertuig kan zodoende getraceerd worden om te kijken wie de eigenaar is. Alle kentekens worden in Nederland geregistreerd waarna de informatie terecht komt in de database van het RDW. Wanneer er controles worden uitgevoerd, om te kijken of u een geldige verzekering heeft afgesloten of wegenbelasting betaalt, kan er direct gezien worden wie de eigenaar is van het voertuig. Op het moment dat een voertuig wordt gekeurd en een kenteken krijgt, wordt een kentekenbewijs aangemaakt door het RDW. Bij de aanschaf van een nieuw voertuig worden meestal meteen het kenteken en de bijbehorende kentekenbewijzen meegeleverd. Het kentekenbewijs bestaat uit verschillende delen: deel 1A, deel 1B en deel 2. Beide documenten van deel 1 dient u altijd bij u te hebben wanneer u gebruik maakt van de openbare weg. Deel 2 hoeft u alleen bij u te hebben indien u het kenteken over wilt laten schrijven. Bij het uitvoeren van de gratis kenteken check op onze site, kunt u de gegevens inzien van deel 1A van het kentekenbewijs.

Kentekencard

Per 1 januari 2014 verdwijnt het kentekenbewijs zoals u dat kent. Waar het eerst een papieren bewijs was, is dit vervangen door een kentekencard, een kentekenbewijs in de vorm van een hard plastic pasje. Waar de papieren versie wellicht onhandig was om te bewaren en gevoelig voor beschadiging, is het pasje qua formaat veel handiger om op te bergen en minder schadegevoelig. Daarnaast is de kentekencard minder fraudegevoelig, doordat er voortaan met een chip wordt gewerkt. Dit zorgt ervoor dat de pasjes moeilijker na te maken zijn, waardoor hij lastiger te gebruiken is voor voertuigdieven.

De gegevens in de nieuwe chipkaart zijn voortaan digitaal beveiligd tegen wijzigingen en worden altijd door het RDW ondertekend. Kopiëren van gegevens is hierdoor niet meer mogelijk, omdat het RDW de gegevens heeft gekoppeld aan een externe chip. Na een controle zal altijd aangetoond kunnen worden of de kentekencard authentiek is. Het nieuwe pasje is vooral veilig, maar ook makkelijk in gebruik en van deze tijd. In een samenleving waar veel draait om tijd en geld, is een kentekencard niet alleen tijdbesparend, maar ook kostenbesparend.

Wanneer u dus in 2014 een nieuwe auto koopt of uw oude auto doorverkoopt, krijgt u automatisch te maken met de nieuwe kentekencard. Alle papieren kentekenbewijzen worden langzamerhand vervangen door harde plastic pasjes. Hierop staat informatie over zowel het voertuig als de kentekenhouder. Voorheen had u hier afzonderlijke papieren versies voor. De kentekencard is zeer persoonsgebonden en wordt elke keer vervangen bij verkoop van het voertuig.

Om uw auto te laten overschrijven, schorsen, exporteren of te laten slopen, heeft u de kentekencard nodig in combinatie met de tenaamstellingscode. Deze code vervangt het bekende overschrijvingsbewijs, wat te vinden is op deel III van het kentekenbewijs. De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code, waarvan u de eerste vier cijfers ontvangt bij aanschaf van een voertuig of bij het overschrijven op naam. Samen met de nieuwe kentekencard krijgt u vervolgens de overige vijf cijfers per post. Wanneer u alles in uw bezit heeft, is het wijs om deze onderdelen (de kentekencard en de tenaamstellingscode) apart van elkaar te bewaren. U kunt immers met deze combinatie een auto laten overschrijven. U bent niet verplicht de kentekencard altijd bij u te hebben in Nederland. De tenaamstellingscode kunt u ook online bewaren, op uw e-mail of in uw telefoon. Op deze manier heeft u altijd meerdere kopieën en zijn de kentekencard en tenaamstellingscode los van elkaar opgeborgen.

Bij de aanvraag van een kentekencard, mag u al meteen de weg op in Nederland. U kunt dus gewoon gaan rijden met uw nieuwe voertuig, zonder dat u uw pasje bij u heeft. U hoeft niet meer te wachten tot u uw kentekencard binnen heeft. Echter, met een geldigheid van 14 dagen. Na deze termijn mag u niet zonder pasje de weg op. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs en wilt u dit graag op creditcardformaat? Dit kan door middel van het aanvragen van een vervangend kentekenbewijs.