Kentekencheck gratis

Snel en eenvoudig alle voertuiggegevens op een rij met een gratis kentekencheck van het RDW. Waarom zou u onnodig betalen voor informatie over een voertuig als u op onze website een gratis kentekencheck kunt uitvoeren? Elk voertuig met een Nederlands kenteken is vindbaar in onze database.

Kentekencheck

Op basis van het kenteken van een voertuig kunt u door middel van een kentekencheck een grote hoeveelheid aan informatie vinden van het betreffende voertuig. U kunt deze niet alleen online bekijken, maar ook als overzicht aanvragen, zodat u deze altijd bij de hand heeft op momenten dat u de informatie nodig heeft. Een kentekencheck bevat niet alleen verschillende basisgegevens, zoals signalement gegevens en APK keuringen, maar ook waarde-indicaties en uitrusting gegevens. De getoonde gegevens laten specifieke informatie zien over het voertuig zelf en niet over uzelf. U kunt dus alleen niet-privacygevoelige gegevens opvragen met een kentekencheck. U wilt immers ook niet dat anderen privé informatie over u kunnen verkrijgen.

 

Bij het kopen van een nieuwe auto is het vaak handig om van tevoren alvast een kentekencheck te doen, zodat u tijdens en na de koop niet voor verrassingen komt te staan. U vult simpelweg het kentekennummer van de betreffende auto in op de site. Een verkoper probeert altijd de auto te verkopen en is vaak niet geheel eerlijk of betrouwbaar. Hij of zij wil immers iets verkopen. Met een kentekencheck verkrijgt u informatie die wel te vertrouwen is. Zo kunt u zelf uw zegje doen en weet u waar u op moet letten tijdens de koop van een nieuwe auto.

 

Een auto kopen/verkopen

Als u van plan bent een nieuw voertuig aan te schaffen, komt daar van alles bij kijken. U heeft wellicht nog een ander voertuig waar u graag vanaf wilt. Het maakt niet uit of u een auto koopt of gaat verkopen, het kenteken zal moeten worden overgeschreven. Op het moment dat u een kentekencheck heeft gedaan en alle gegevens heeft gecontroleerd en u heeft geconcludeerd dat alle informatie duidelijk is en klopt, moet u gaan besluiten of u het voertuig wilt gaan kopen. Dan is het tijd om het kenteken over te laten schrijven op uw naam of op naam van een andere eigenaar.

 

Voor het overschrijven van een auto zijn de kentekenbewijzen van het voertuig nodig. Het kenteken van een voertuig bestaat uit de kentekenplaten, kentekenbewijzen 1A en 1B en het overschrijvingsbewijs. De kentekenplaten blijven op het voertuig bevestigd en worden overgenomen door de nieuwe eigenaar. De twee kentekenbewijzen dient u altijd bij u te hebben wanneer u met uw auto op de openbare weg rijdt. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs. Het overschrijvingsbewijs heeft u normaal gesproken niet bij u. Dit bewijs geeft de koper de mogelijkheid het kenteken over te laten schrijven op zijn of haar naam, waardoor hij of zij de wettelijke eigenaar wordt. Tegenwoordig krijgt u als koper van een nieuwe auto geen papieren kentekenbewijs meer, maar bestaat het kentekenbewijs uit een pasje en een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig wanneer u van plan bent uw voertuig te gaan verkopen. De tenaamstellingscode heeft u echter niet nodig wanneer er gecontroleerd wordt. U dient dan alleen de kentekencard te tonen.

 

Momenteel is het overschrijven van een voertuig ook online mogelijk. Via de website van het RDW kunt u dit snel een eenvoudig doen. Het is niet verplicht dat beide partijen, verkopende partij en kopende partij, aanwezig zijn bij de overschrijving. Degene die het voertuig aan gaat schaffen kan ervoor kiezen om dit zelf te doen, zonder dat de andere partij daarbij aanwezig is. U moet echter wel voorzichtig zijn in dit geval. Wanneer u de kentekenbewijzen samen met  het voertuig aan de koper mee geeft, kan het voorkomen dat deze besluit het voertuig toch niet over te laten zetten. Hij of zij kan dan met het voertuig gaan rijden onder uw naam. Zonder een overschrijving bent u nog altijd de wettelijke eigenaar van het voertuig en zodoende verantwoordelijk voor eventuele boetes en bekeuringen.

 

U kunt er ook voor kiezen om samen met de verkoper of koper naar het postkantoor te gaan en daar het kenteken over te laten schrijven. Er wordt dan gekeken of de koper over voldoende papieren beschikt om het voertuig op naam te laten zetten. Hierbij kunt u denken aan een rijbewijs: deze moet voldoen aan de eisen van het rijbewijs voor het voertuig. Als koper ontvangt u vervolgens een nieuwe tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs dient de koper aan de verkoper te geven en bewijst dat het voertuig niet meer op naam van de vorige koper staat. Wanneer het kenteken op naam van de koper is gezet, wordt u niet meer als verantwoordelijke gezien en heeft u ook geen verplichtingen meer voor het voertuig.