RDW

Het RDW staat voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze instelling verzorgt de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in heel Nederland. Het is een zelfstandig bestuursorgaan dat wordt gecontroleerd door de Nederlandse overheid en speelt een grote rol in de mobiliteitsketens in Nederland, omdat zij in het bezit zijn van alle geregistreerde kentekens. Het RDW heeft verschillende wettelijke taken waar zij zich mee bezig houden. Als hoofdtaak verzorgen zij het bijhouden van de levensloop van gemotoriseerde voertuigen en beheren zij de bijbehorende documenten, zoals kentekenbewijzen. Deze informatie wordt opgeslagen in de BRV, Basisregistratie Voertuigen. Het RDW  bewaart ook het register voor rijbewijzen en is daarmee de uitgever van het rijbewijs in Nederland.

Het RDW houdt zich bezig met verschillende taken. Ze zijn verantwoordelijk voor het toelaten van voertuigen en diverse onderdelen op de Nederlandse en Europese markt. Dit wordt gekeurd in een keuringscentrum en op een testbaan, zodat de kwaliteit wordt gewaarborgd. Daarnaast houden zij toezicht op en controleren de technische staat van alle voertuigen met betrekking tot de veiligheids- en milieueisen. Dit wordt ook wel de Algemene Periodieke Keuring (APK) genoemd. In Nederland zijn er veel door RDW erkende bedrijven die deze keuringen verzorgen. Het RDW moet ook hier toezicht op houden en controleren of deze bedrijven zich aan de wettelijke eisen houden van het RDW. Een andere belangrijke taak is het verstrekken van informatie over kentekens en rijbewijzen. Het RDW zorgt namelijk ook voor de afgifte van documenten, zoals het kentekenbewijs en het rijbewijs.

 

Verzekeringen

Het RDW ziet er op toe dat u uw voertuig op kenteken zet en dat u de nodige verzekeringen afsluit. U bent verplicht bepaalde verzekeringen te hebben. Wanneer u geen geldige autoverzekering heeft en wel gewoon gebruik maakt van uw voertuig, riskeert u een boete. Zorg er dus voor dat u voldoende verzekerd bent. Elk voertuig dient minimaal verzekerd te zijn met een geldige WA verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat de verzekering de kosten van de tegenpartij vergoedt op het moment dat u bij een ongeluk schuldig bent. Wanneer u geen WA verzekering zou hebben, bent u zelf verantwoordelijk voor alle kosten van de tegenpartij. Deze kunnen flink oplopen, zeker wanneer u ook eventuele lichamelijke en geestelijke schade moet gaan vergoeden. Dit kan betekenen dat u levenslang de kosten van de tegenpartij moet betalen. Let er echter wel op dat een WA verzekering niet in elke situatie geldig is. Wanneer er bijvoorbeeld drank in het spel is, keert de verzekering niks uit als u schade veroorzaakt en dient u zelf alle kosten te vergoeden.

De WA verzekering is in Nederland verplicht en de maandelijkse kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bij het bepalen van de hoogte van de verzekering wordt er gekeken naar het aantal schadevrije jaren, de regio waarin u met uw voertuig komt, uw eigen leeftijd, uw rijverleden en het aantal jaren dat u in het bezit bent van een rijbewijs. Daarnaast wordt er ook gekeken naar gegevens van uw voertuig, zoals het gewicht en het bouwjaar. Voordat u een voertuig koopt, kunt u van tevoren alvast berekenen hoeveel u kwijt gaat zijn aan een WA verzekering. Dit kan door middel van een kentekencheck.

Het RDW is ook verantwoordelijk voor het innen van de wegenbelasting in Nederland. Zij bepalen de hoogte van deze belasting. U betaalt wegenbelasting op basis van het gewicht van uw voertuig. Een factor die meespeelt bij het bepalen van de hoogte van de wegenbelasting is de CO2 uitstoot. Wanneer uw voertuig een lage CO2 uitstoot heeft, heeft u wellicht kans op kortingen.

 

Kentekenregister

Het RDW houdt een kentekenregister bij met alle informatie over het kenteken van uw voertuig. Hierin staan onder andere gegevens over het gewicht en de kleur van uw voertuig en bepaalde motorgegevens. U kunt bij ons een gratis kentekencheck laten doen, waardoor u een kijkje kunt nemen in de gegevens van uw voertuig. Zo komt u van alles te weten over uw eigen auto. Op deze manier kunt u ook zelf de hoogte van de wegenbelasting controleren. Het gewicht van uw voertuig is immers ook terug te vinden in de gegevens van de kentekencheck. U kunt de kentekencheck niet alleen uitvoeren voor uw eigen voertuig, maar ook voor een voertuig dat u ergens anders heeft gezien en waar u mogelijk interesse in heeft.

Er zijn tijden dat u wellicht weinig gebruik maakt van uw voertuig of hier zelfs helemaal niet meer in rijdt. In dit geval kunt u het kenteken van uw voertuig tijdelijk laten schorsen bij het RDW. U hoeft dan geen wegenbelasting te betalen en bespaart veel op de kosten van een geldige autoverzekering. U kunt uw voertuig laten schorsen voor de periode van 1 jaar. Na dit jaar kunt u de schorsing van uw kenteken verlengen indien u nog steeds uw voertuig niet wenst te gebruiken. Op het moment dat het kenteken van uw voertuig is geschorst, mag u geen gebruik meer maken van uw motorvoertuig. U mag zich dus niet met uw voertuig op de openbare weg bevinden.