Apk keuring

Gratis Kenteken Check

Kentekencheck.Eu Check RDW Gegevens

RDW apk check

De RDW APK, is een periodieke keuring voor voertuigen zoals auto’s, die al wat ouder zijn.

De redenen om te kiezen voor een periodieke keuring ligt in het verleden, toen steeds meer voertuigen op de weg reden, die een, laten we het voorzichtig zeggen, twijfelachtige technische toestand hadden, waardoor het soms zeer gevaarlijk werd.

Zo is in het verleden een keer een auto aangehouden, waarbij de benzine in een geopende jerrycan was, die in het passagiersgedeelte van de auto stond. De benzine ging vanuit deze jerrycan via een slang naar de motor.

Dat was natuurlijk een zeer gevaarlijke situatie, niet alleen voor de bestuurder en de inzittenden.

Dat is dan ook de reden dat er periodiek gekeurd moet worden, om te voorkomen dat er voertuigenrondrijden, die de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

De RDW APK – Algemene Peiodieke Keuring

De RDW APK werd voor het eerst ingevoerd in 1985, toen de RDW APK gefaseerd werd ingevoerd.

Bij de APK, die onder andere door de RDW wordt gecontroleerd, bij gecerficieerde keuringstations, worden drie hoofdaspecten van het voertuig gecontroleerd.

Als eerste de verkeersveiligheid, of liever gezegd, er wordt gecontroleerd op mankementen die de verkeersveiligeheid in gevaar kunnen brengen.

Dit zijn bijvoorbeeld de wielophanging, de schokdempers, de toestand van de banden, natuurlijk de correcte werking van de remmen, de stuurinrichting, de carrosserie, die bijvoorbeeld op gevaarlijk doorroesten getest wordt, en de verlichting, die natuurlijk volledig moet werken.

Het tweede aspect dat gecontroleerd wordt, is het millieuaspect, waarbij voornamelijk de uitlaatgassen getest worden, die vanzelfsprekend tegenwoordig aan bepaalde normen moeten voldoen.

Het laatste aspect, maar dat heeft weer weinig met de technische toestand van het voertuig te doen, is het chassisnummer. Deze controle wordt onder andere gedaan om te controleren of het voertuig gestolen is.

Bij de RDW APK wordt ook nog een vierde aspect gecontroleerd, of liever gezegd geregistreerd. Dat is de kilometerstand.

Door bij iedere APK de kilometerstand te registreren, kan de RDW de zogenoemde kilometerstandcheck mogelijk maken, waarbij van de meeste voertuigen bekeken kan worden of de kilometerstand niet gemanipuleerd is, hetgeen ook in het verleden nogal eens voor kwam.

Door deze check, kan je bekijken of de kilometerstand logisch is, er is dan niet aan de hand, of onlogisch is, waarbij er waarschijnlijk gemanipuleerd is.

De RDW APK heeft er zeker voor gezorgd dat er nu minder wrakken op de weg rijden, temeer omdat ook de andere landen in Europa, een dergelijke keuring hebben ingevoerd.

Wanneer APK keuring?

Als het voertuig al eerder een APK keuring heeft ondergaan, kan je dat heel makkelijk zien. Je pakt het vorige keuringsrapport erbij, dat je overigens altijd moet bewaren, en daarop staat de datum waarop de vorige APK keuring komt te vervallen.

Je kunt, bijvoorbeeld als je het keuringsrapport niet meer hebt, ook even een kenteken check doen. Daarop staat namelijk ook altijd de vervaldatum vermeld.

Is het betreffende voertuig nog niet eerder naar de APK keuring geweest, dan kan je makkelijk aan de richtlijnen zien, wanneer de betreffende auto voor het eerst gekeurd moet worden.

Daarbij is vooral belangrijk wat voor een brandstofsoort het voertuig gebruikt, en of de betreffende auto of motor al een oldtimer is.

Bijvoorbeeld auto’s op benzine, moeten voor het eerst gekeurd worden na 4 jaar, dan twee keer om de 2 jaar, en daarna ieder jaar.

Bij diesel, gas of een combinatie met electrisch, voor het eerst na drie jaar, en dan ieder jaar.

Is het voertuig ouder dan dertig jaar, dan eens per twee jaar de APK Keuring laten doen, en is de auto van voor het jaar 1960, dan is er geen verplichting om de APK keuring te laten doen.

Bij de APK keuring worden overgens verschillende onderdelen van het voertuig bekeken, en moet altijd door de gecertificeerd keurmeester gedaan worden.

Kortweg zijn de keuringseisen, althans de onderdelen die gekeurd worden

  • De Verkeersveiligheid. De technische toestand, onder andere de schokdempers en de remmen. Maar ook bijvoorbeeld of de verlichting in orde is.
  • Het Millieutechnische aspect, en daarbij wordt voornamelijk bekeken of de emissiewaarden aan de geldende richtlijnen voldoen.
  • En vanzelfsprekend het chassisnummer, waarbij gekeken wordt of het voertuig gestolen is.

Mocht je de APK keuring vergeten, dan moet je zo snel mogelijk naar een keuringsstation. Sterker nog, ergens anders mag je niet heenrijden.

Datzelfde is van toepassing als je auto wordt afgekeurd. Je mag dan alleen naar een garage rijden voor reparatie, en naar het keuringstation voor een herkeuring.

Je kent ons van: 

Apk keuring
5 (100%) 1 vote