Het RDW: wat doen ze?

Het RDW: wat doen ze?

Het RDW is een instelling in Nederland die velen wellicht kennen. We weten dat deze organisatie erop toeziet dat we voldoende wegenbelasting betalen en een geldige WA verzekering hebben. Maar wat doet het RDW nog meer? Waar houden zij zich mee bezig?

Het RDW

Het RDW, ofwel de Rijksdienst voor het Wegverkeer, is een organisatie die alle kentekens in heel Nederland registreert en daarna toevoegt aan een database. Met deze gegevens kan er gekeken worden of men voor een bepaald voertuig wel voldoende wegenbelasting betaalt en of er een geldige WA verzekering is afgesloten. Het RDW kan zien wie er verantwoordelijk is voor een bepaald voertuig en met deze gegevens controles uitvoeren. Alle kentekengegevens worden niet alleen in deze database ingevoerd, maar komen ook terecht in de centrale database, zodat u zelf via een gratis kentekencheck inzicht kunt krijgen in voertuiggegevens. Op deze manier kunt u elk Nederlands kenteken invoeren en diverse gegevens inkijken, zoals de dagwaarde en de CO2 uitstoot. Met deze gegevens kunt u ook zelf de hoogte van de verzekeringen en wegenbelasting berekenen. U kunt niet alleen voertuigen controleren, maar ook het laatst uitgegeven kenteken bekijken. Het RDW werkt aan het eind van elke werkdag deze gegevens opnieuw bij, zodat u altijd het laatst uitgegeven kenteken kunt inzien.

Het RDW bepaalt welke voertuigen op openbare weg worden toegelaten en zij houden toezicht op het handhaven van de wet. Met een enorme database hebben zij veel verantwoordelijkheid en zij beheren dan ook de uitgifte van bijbehorende documenten, zoals kentekenbewijzen en rijbewijzen. De APK keuring, die velen kennen, wordt ook gecontroleerd door deze instelling. Zij houden toezicht op de technische staat van alle voertuigen in verband met de veiligheids- en milieueisen. Dit doen zij door te controleren of de door RDW erkende bedrijven zich wel aan de wettelijke eisen houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *