Kenteken overschrijven

Kenteken overschrijven

Wanneer u het kenteken laat overschrijven, bent u wettelijk de eigenaar van het voertuig. Voordat u dit echter kunt doen, is het belangrijk dat u een kentekencheck laat doen. U kunt dan alle informatie over uw gewenste voertuig opvragen, zodat u precies weet wat voor voertuig u in handen gaat krijgen. Belangrijk is om te kijken of alle gegevens overeenkomen met de gegevens zoals die in de advertentie vermeld staan. Vervolgens heeft u waarschijnlijk een afspraak gehad met de verkoper van het voertuig om te kunnen zien hoe uw toekomstig vervoersmiddel eruit ziet en hoe u er optimaal mee overweg kunt. Pas dan is het tijd om het vervoersmiddel op uw naam te laten zetten en het kenteken te laten overschrijven.

Overschrijven van het kenteken

Het voertuig komt op uw naam te staan, zodra het kenteken is overgeschreven. U bent nu wettelijk en juridisch eigenaar van het vervoersmiddel. Om het kenteken te laten overschrijven, is het belangrijk dat u verschillende documenten en bewijzen meeneemt om het zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Kentekenbewijzen 1A, 1B en het overschrijvingsbewijs zijn nodig bij het overschrijven van een voertuig. Beide kentekenbewijzen moet u altijd bij u hebben, want deze zijn van belang bij een aanhouding. Het overschrijvingsbewijs hoeft u niet noodzakelijk bij u te hebben; u heeft tenslotte het voertuig al op uw naam laten zetten. Het is daarom handig deze op een veilige plek te bewaren. Mocht u uw eigen auto verkopen, bent u het wettelijk en juridisch recht van het voertuig kwijt op het moment dat deze op naam van de koper is overgeschreven. Het overschrijvingsbewijs dient alleen meegenomen te worden wanneer u het voertuig daadwerkelijk wenst te overschrijven.

Zodra u wettelijk en juridisch eigenaar bent van een voertuig en het kenteken is overgeschreven, moet u gaan denken aan verschillende verzekeringen en belastingen. Alles met betrekking tot uw voertuig komt u toe. U moet uw voertuig minimaal verzekeren met een WA verzekering. Deze verzekering moet u niet verwarren met de aansprakelijkheidsverzekering. Deze is niet verplicht en beschermt u tegen het risico van aansprakelijkheid. Mocht u letselschade of zaakschade veroorzaken, vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering in bijna alle gevallen de schade. Een WA verzekering is echter wel verplicht en vergoedt schade aan personen en eigendommen die met uw voertuig zijn toegebracht. Wanneer u ervoor kiest het voertuig te schorsen door het betalen van een bepaald bedrag dat per voertuig kan verschillen, hoeft u gedurende een jaar geen WA verzekering te betalen. Tevens moet u met de koop van een voertuig wegenbelasting gaan betalen. Dit verschilt per voertuig en het kan ook voorkomen dat u vrijgesteld bent van wegenbelasting doordat u in het bezit bent van een bepaald soort voertuig.

Afsluiten van een verzekering met een meldcode

Om een verzekering af te kunnen sluiten, heeft u de meldcode van de auto nodig. Zo kan uw voertuig aangemeld worden bij de RDW, ofwel de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze instantie controleert jaarlijks of alle auto’s met een Nederlands kenteken zijn verzekerd voor wettelijk verplichte verzekeringen. Een meldcode is een unieke combinatie van 4 cijfers die u kunt opzoeken op kentekenbewijs 1B. Heeft u een nieuw kentekenbewijs? Per 1 januari 2014 is de meldcode hierop niet meer te vinden. De meldcode dan te vinden aan de binnenkant van het portier of onder de motorkap. Ook met behulp van een DigiD code kunt u de gegevens van uw voertuig opvragen bij het RDW. Een verzekering afsluiten zonder meldcode is niet mogelijk.

Wilt u uw premie berekenen? Bent u autoverzekeringen aan het vergelijken of wilt u een offerte maken voor een autoverzekering? In deze gevallen heeft u geen meldcode nodig. Er wordt dan ook niet naar gevraagd. Wanneer u nog geen meldcode heeft, kunt u simpelweg vier keer het getal 0 invoeren, wanneer er wel naar gevraagd wordt. Vervolgens moet u wel zo snel mogelijk de meldcode aan ons doorgeven. Als u onverzekerd rondrijdt in uw nieuwe voertuig, kan u dat een fikse boete opleveren. Rijd daarom nog niet in uw voertuig indien uw voertuig niet verzekerd is.

Bent u uw kenteken kwijt?

Een kentekenbewijs vertelt ons wie de eigenaar is van een bepaald voertuig. Het kentekenbewijs zegt een heleboel over het voertuig zelf. De cijfercombinatie van een kentekenplaat is uniek. Immers kunnen er niet twee verschillende voertuigen met eenzelfde kentekennummer rondrijden. Een kentekenbewijs is verbonden aan het kenteken van het voertuig. Kentekens zijn aan de voor- en de achterkant van de auto gemonteerd. Met behulp van dit kenteken is het mogelijk een voertuig te traceren en te kijken wie de eigenaar is. Wanneer u uw kenteken kwijt bent, is dat geen probleem mits u het kentekenbewijs heeft. Indien u ook dit bent verloren, kunt u bij ons een nieuw kenteken en kentekenbewijs aanvragen.