Kentekenbewijs

Gratis Kenteken Check

Kentekencheck.Eu Check RDW Gegevens

Informatie over het kentekenbewijs

Het kentekenbewijs, dat wordt afgegeven door de rijksdienst voor het wegverkeer, en is als het ware het eigendomsbewijs van de auto, motor of ieder ander voertuig waarvoor een kentekenbewijs wordt afgegeven.

Deze is er in twee varianten. De kentekencard, en het oudere papieren kentekenbewijs.

Heb je nog een papieren kentekenbewijs, dan maakt dat op zich niet zo veel uit. Het is compleet vergelijkbaar aan de nieuwere kentekencard.

Verkoop je het huidige voertuig, dan krijgt de nieuwe eigenaar een nieuw kentekenbewijs in de vorm van een kentekencard.

Koop je zelf ook een ander voertuig, dan krijg je uiteraard ook een kentekencard.

Het verschil zit slechts in het formaat, en in de tenaamstellingscode, die je bij het oude papieren kentekenbewijs niet krijgt.

Papieren of plastic kentekenbewijs

Omdat je het kentekenbewijs kunt zien als het eigendomsbewijs, heb je het ook nodig als je een voertuig wilt verkopen. De nieuwe eigenaar gaat dan bijvoorbeeld naar het postkantoor met het kentekenbewijs, of de kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode, om het voertuig te laten overschrijven.

Zonder dit bewijs van eigendom, kan het voertuig niet worden overgeschreven. En dat is natuurlijk ook wel logisch, want anders zou een willekeurig ander persoon zomaar jouw voertuig kunnen verkopen.

Overigens moet je er bij verkoop wel aan denken, dat je van de nieuwe eigenaar een vrijwaringsbewijs krijgt.

Is het kentekenbewijs het bewijs van eigendom, het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat je het betreffende voertuig hebt verkocht, en dat je niet langer eigenaar bent.

Met het vrijwaringsbewijs kan je dus altijd aantonen, ook al komt er nog een bekeuring op jouw naam binnen nadat je bijvoorbeeld de auto hebt verkocht, dat je niet langer eigenaar bent.

Zonder vrijwaringsbewijs kan je dat nooit aantonen, ook al schrijft de nieuwe eigenaar het voertuig niet over, en blijf jij dus verantwoordelijk.

Beide documenten, of de kentekencard en het vrijwaringsbewijs, zijn dus enorm belangrijk, en moet je daarom ook altijd veilig opbergen, zodat de documenten niet kwijt kunnen raken, of gestolen worden.

Je kent ons van: 

Kentekenbewijs
5 (100%) 1 vote