Kentekenplaat

Gratis Kenteken Check

Kentekencheck.Eu Check RDW Gegevens

Kentekenplaat & Nummerbord informatie

De kentekenplaat, ook wel nummerbord genoemd, daarmee bedoelen we de gele plaat die bijvoorbeeld op de voorkant en de achterkant van een auto gemonteerd moet zijn. Moet zijn, want het ontbreken van een kentekenplaat kan leiden tot een best wel hoge boete.

De kentekenplaat, waarop altijd het kenteken vermeld staat, zoals dat ook in het bijbehorende kentekenbewijs staat, is eigenlijk alleen maar bedoeld om het betreffende voertuig te kunnen identificeren.

Vergelijk het maar met de ID-kaart, die de betreffende persoon kan identificeren, en die je ook verplicht bij je moet hebben.

Op de kentekenplaat, mag alleen het kenteken staan, naast de Europese aanduiding van Nederland, NL, en de Europese vlag.

Nummerbord – Kentekenplaat

Ook daar ben je weer strafbaar, als je op de kentekenplaat nog meer plaatst, zoals bijvoorbeeld een sticker.

Op de kentekenplaathouder ben je wel geheel vrij om dingen te vermelden. Vaak wordt hier de naam van de dealer of autohandelaar vermeld, waar het betreffende voertuig werd gekocht, maar je mag ook een eigen kentekenplaathouder laten maken, met je eigen tekst. Bijvoorbeeld een reclameuiting.

Daar ben je dus helemaal vrij in.

De kentekenplaat zelf, mag ook weer niet door zomaar ieder bedrijf gemaakt worden. Alleen bedrijven die door de RDW zijn erkend, mogen een kentekenplaat maken, althans een nummerbord met daarop het kenteken van het bijbehorende voertuig.

Een nummerbord met een andere uiting of tekst, dan een kenteken van een voertuig, mag wel door iedereen gemaakt worden, maar dit mag dan weer niet op de plek gemonteerd worden van de kentekenplaat, als het voertuig op de openbare weg komt.

Vaak zie je bij een dealer op de plek van de kentekenplaat een ander nummerbord zitten, vaak ook weer met reclame er op.

Overigens zie je vaak bij vrachtwagens achter de voorruit een nummerbord liggen of hangen, met daarop een naam of koosnaam. Dat mag dus wel.

Naast de Nederlandse nummerborden, heeft ieder land ter wereld zijn eigen nummerbord, met eigen kentekencombinatie.

Doordat er veel verschillende zijn, want soms kan dat per provincie verschillen, zijn er ook diverse mensen die kentekenplaten verzamelen.

Je kent ons van: 

Beoordeel ons