RDW kenteken

RDW kenteken

Heeft u altijd al eens willen weten hoe zuinig uw auto rijdt of bent u benieuwd naar de dagwaarde op dit moment? Bent u juist van plan een nieuwe auto aan te schaffen en wilt u weten welke informatie er beschikbaar is over het door u uitgekozen voertuig? Door middel van een kentekencheck op de website van RDW kunt u hier antwoord op krijgen. U ziet bijvoorbeeld wanneer een voertuig voor het eerst is toegelaten op de openbare weg. Allerlei leuke weetjes komen boven water wanneer u kiest voor een kentekencheck.

Dagwaarde voertuig

Wilt u graag weten hoeveel uw auto in prijs is gezakt sinds u hem heeft aangeschaft en bent u benieuwd hoeveel hij op dit moment nog waard is? Door middel van een kentekencheck op de website van RDW kunt u eenvoudig deze informatie vinden. Bij het berekenen van de dagwaarde van een voertuig wordt er gekeken naar het bedrag dat het voertuig op dat moment waard is. De dagwaarde van een auto of ander voertuig hangt af van diverse factoren, zoals leeftijd, kilometerafstand en eventuele accessoires. Hoe ouder het voertuig is en hoe meer kilometers u ermee heeft gereden, hoe minder uw voertuig uiteindelijk nog opbrengt.

Bij het bepalen van de dagwaarde van een voertuig wordt er gebruik gemaakt van gegevens die het RDW heeft geregistreerd. Op basis van het kenteken kunt u zelf deze gegevens opvragen. De staat van het voertuig is een belangrijke factor bij het bepalen van de dagwaarde, evenals het bouwjaar en het aantal gemaakte kilometers. De prijzen van eventuele andere aanbieders worden ook meegenomen. Samen leiden deze gegevens tot de uiteindelijke dagwaarde van het voertuig.

Wanneer u van plan bent uw auto te verkopen of in te ruilen voor een ander model, kunt u de dagwaarde nemen als richtlijn voor de verkoopprijs. U moet echter niet verwachten dat u exact deze waarde krijgt voor het voertuig: de dagwaarde is slechts een indicatie. Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat de dagwaarde van uw voertuig niet heel lang actueel blijft. Op het moment dat er meer kilometers op de stand bijkomen of wanneer er nieuwe modellen op de markt verschijnen, heeft dit invloed op de dagwaarde van uw voertuig. Indien u uw voertuig om wilt ruilen voor een ander exemplaar, wordt de dagwaarde vaak bepaald door de desbetreffende garage waar u iets nieuws aan wilt schaffen. Het kan handig zijn om de dagwaarde van uw auto door verschillende garages te laten bepalen, zodat u een betere richtlijn heeft voor de waarde van uw auto.

De dagwaarde van uw auto kan van pas komen wanneer u schade veroorzaakt met uw voertuig. Er wordt dan gekeken of u voldoende verzekerd bent. Wanneer uw auto bijvoorbeeld total loss wordt verklaard, is de dagwaarde van de auto zeer belangrijk. De verzekering zal deze dan uitkeren. Vaak is de uitgekeerde dagwaarde onvoldoende om een nieuw voertuig van te kopen. Zorg er dan ook voor dat u alles goed in uw polis op laat nemen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Uw kenteken

Een kenteken bestaat uit twee verschillende delen: deel 1 en deel 2. Het voertuigbewijs valt onder deel 1A. In deel 1B is de tenaamstelling van het kenteken te vinden. U dient beide delen bij u te hebben wanneer u zich op de openbare weg bevindt met uw voertuig. Deel 2 bestaat uit het overschrijvingsbewijs en wordt alleen gebruikt wanneer u van plan bent uw kenteken over te schrijven. Dit deel hoeft u dus niet bij u te hebben wanneer u met uw voertuig rijdt.

U kunt met uw kenteken niet alleen de dagwaarde van uw voertuig bepalen. Wanneer u een voertuig aanschaft, worden uw gegevens in het kentekenregister van de RDW geplaatst. Bij het uitvoeren van een kentekencheck kunt u vervolgens actuele en historische persoons- en voertuiggegevens terug vinden. Dit kan tot 9 jaar terug. Het kenteken is een unieke letter- en cijfercombinatie die wordt gebruikt als identificatiemiddel voor voertuigen. Een kenteken kunt u terug vinden op de kentekenplaat en op het bijbehorende kentekenbewijs. Elk voertuig is verplicht een kenteken te dragen. Hierbij moet u denken aan: auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen, vrachtwagens maar ook aanhangwagens. Het kenteken is gebonden aan het voertuig en wordt bij verkoop dan ook overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Met het kenteken van uw voertuig kunt u bij de RDW een overzicht krijgen met voertuigen waarvoor u momenteel aansprakelijk bent. Alle voertuigen die u tot 9 jaar geleden op uw naam heeft gehad, zijn in dit overzicht terug te vinden. Dit overzicht is ook goed bruikbaar wanneer u uw voertuig wilt verkopen. Op een betrouwbare manier kunt u de koper meer informatie geven over de geschiedenis van het voertuig.