Rijbewijs kwijt

Je rijbewijs kwijt? Je hebt waarschijnlijk al overal lopen zoeken. Hebt alle kastjes en laden overhoop gehaald, en je bent waarschijnlijk door de hele auto gekropen.

Je bent dus echt je rijbewijs kwijt, naar het zich laat aanzien. Dat is vervelend, want zonder dat rijbewijs mag je natuurlijk niet zomaar even op de openbare weg rondrijden.

Ook niet slechts een kort stukje. Enorm lastig dus, en bovendien, stel dat iemand die kwaadwillende dingen wil doen, het gevonden heeft.

Je rijbewijs kwijt, geen zorgen

Maar als je rijbewijs kwijt is, dan vergaat de wereld echt niet.

Natuurlijk moet je wel heel goed nadenken. Is je rijbewijs kwijt, of is het misschien gestolen? Want als het misschien gestolen is, dan moet je natuurlijk wel aangifte van diefstal gaan doen, ook al weet je het niet voor de volle honderd procent zeker.

En, je moet natuurlijk wel zo hier en daar gaan navragen, of het misschien gevonden is. Misschien heb je het wel in de trein laten liggen, op je werk, of bij een winkel.

Maar kan je het nergens terug vinden, en ben je echt je rijbewijs kwijt, dan kan dat probleem in een paar simpele stappen weer worden opgelost, al kan het natuurlijk wel een paar dagen gaan duren.

Allereerst dus inderdaad even naar het politiebureau om aangifte te doen, van verlies of diefstal. In sommige gemeenten kan je ook een verklaring invullen, en dat is dan al voeldoende. Of dat in jouw gemeente ook kan, kan je bij de gemeente navragen.

Daarna moet je natuurlijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Daarvoor heb je nodig het proces verbaal, een kleurenpasfoto, en een geldig identiteitsbewijs.

Het aanvragen kan je bij de balie doen, van de gemeente.

Hou overigens rekening met een wachttijd van ongeveer vijf werkdagen, en natuurlijk mag je totdat je het nieuwe rijbewijs hebt, niet rijden.

Eventueel, bijvoorbeeld als je het rijbewijs voor het werk nodig hebt, kan je gebruik maken van een spoedprocedure.

En dan, krijg je weer een nieuw rijbewijs, en kan je gewoon weer gaan rijden.

Het is dus lastig, maar het rijbewijs kwijt zijn, hoeft helemaal niet zo’n groot probleem te zijn.

Rijbewijs kwijt
Beoordeel ons