Rijksdienst voor het wegeverkeer

Gratis Kenteken Check

Kentekencheck.Eu Check RDW Gegevens

Informatie over het RDW

Als je op Kenteken-Check.eu regelmatig artikels leest, dan zie je daarin regelmatig de term RDW staan.

Wat is dat eigenlijk, die RDW, of voluit de Rijksdienst voor het Wegverkeer?

RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer

De Rijksdienst voor het Wegverkeer, is een overheidsinstantie, voornamelijk op het gebied van transport, wegverkeer en voertuigen.

De Rijskdienst voor het Wegverkeer, kort RDW, is verantwoordelijk voor zaken als de registratie van voertuigen die op de openbare weg rijden, de controles voor de APK, rijbewijzen, en natuurlijk alles wat te maken heeft met kentekens.

Zoals bijvoorbeeld het afgeven van nieuwe kentekens en kentekenplaten, en de bijbehorende kentekenbewijzen, wat sinds begin 2014 de kentekencard is, overschrijvingen, hoewel het natuurlijk lijkt alsof het postkantoor dit doet, schorsingen van voertuigen, en de sloopaanvragen.

Dat is nogal een erg omvangrijk gebied, en zoals je ziet, is het RDW nogal voor wat verschillende zaken verantwoordelijk.

Zoals gezegd, doet de Rijksdienst voor het Wegverkeer alles omtrent de kentekens, van voertuigen die in Nederland op de openbare weg rijden.

Meestal merk je echter weinig van deze werkzaamheden, omdat de dealer waar je een auto gekocht hebt, alles doet, of je gaat voor de overschrijving van een auto, naar het postkantoor.

Twee andere belangrijke verantwoordelijkheden van het RDW hebben betrekking op de WA verzekering en de APK.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft namelijk alle gegevens omtrent voertuigen en voertuighouders in een database staan. Daar wordt dus ook bijgehouden, of er een geldige WA verzekering is afgegeven voor het betreffende voertuig, iets wat in Nederland verplicht is.

Ook de vervaldatum voor de APK wordt door de Rijkstdienst van het wegverkeer bijgehouden, temeer omdat rondrijden in een voertuig dat geen geldige APK heeft, ook niet is toegestaan.

De database waarin alle gegevens omtrent de voertuigen staan, wordt onder andere door de politie gebruikt, om bijvoorbeeld te controleren of de vervaldatum voor de APK niet verlopen is, en er voor het voertuig een geldige WA verzekering is afgegeven.

Overigens kan je zelf ook makkelijk de gegevens inzien betreffende bijvoorbeeld jouw auto.

Dat kan je doen met een kenteken check, die geheel gratis is, je kunt dan gegevens over het kenteken opvragen.

Met deze gratis kenteken check, krijg je alle informatie omtrent het voertuig, maar niet over de voertuighouder, zoals deze bij het RDW geregistreerd staan.

Meer Informatie

Meer informatie over de Rijksdienst voor het Wegverkeer, krijg je vanzelfsprekend bij het RDW.

Heb je vragen over bijvoorbeeld kentekens, kentekencard, of iets anders dat onder de verantwoordelijkheid van het RDW valt, dan kan je altijd contact opnemen met het RDW.

Je kent ons van: 

Beoordeel ons