Verkeersboete

De verkeersboete die je doorgaans in Nederland krijgt, is natuurlijk geen goedkoop grapje. Dat is echt een boete, een relatief hoog bedrag dat je moet betalen omdat je de verkeersregels aan je laars hebt gelapt. En dat, dat doen we vanzelfsprekend allemaal wel eens een keertje.

Neem nou bijvoorbeeld een verkeersboete vanwege te hard rijden. Een dergelijke verkeersboete is natuurlijk gewoon overbodig.

Enerzijds omdat we de volgende keer niet langzamer gaan rijden, ook al krijgen we een verkeersboete. Anderzijds kan je je net zo goed aan de snelheid houden. Het is goedkoper omdat je dan geen verkeersboete krijgt, en je bent echt niet veel sneller om de eindbestemming, als je te snel gaat rijden. Toch blijven we allemaal te hard rijden.

In vergelijking met het buitenland, is de gemidelde verkeersboete in Nederland ook nog eens veel hoger. Daarbij kan je je dus afvragen wie er nu gebaat is bij het verstrekken van een verkeersboete.

Te hoge verkeersboete

Je hebt natuurlijk verschillende overtredingen. Lichte overtredingen, dat zijn overtredingen waarvoor je een verkeersboete krijgt, zijn natuurlijk niet zo zwaarwegend dat ze zwaar bestraft moeten worden. Daarom kan je je afvragen waarom de verkeersboete relatief gezien zoveel duurder zijn dan in het buitenland.

En bij zwaardere verkeersovertredingen moet je natuurlijk helemaal geen verkeersboete opleggen, maar bijvoorbeeld meteen het rijbewijs afpakken.

Bijvoorbeeld bij meer dan 50 kilometer te hard rijden, of bij gevaarlijk rijgedrag. Gewoon standaard rijbewijs voor bijvoorbeeld een half jaar inleveren.

Dat zal vast veel meer zin hebben, dan een verkeersboete van 140 euro voor het niet dragen van een gordell. Dat is natuurlijk stom, maar je brengt er geen schade mee toe aan een ander. Een verkeersboete van een paar tientjes zou het natuurlijk ook doen, want 140 euro is natuurlijk best wel veel.

En wat te denken van de verkeersboete voor niet hands free bellen, Bam…. 230 euro.

Daarbij kan je natuurlijk stellen dat er situaties zijn, die bij het niet hands free bellen, wel een gevaarlijke situatie kunnen worden. Want je hebt immers niet alleen maar oog voor datgene dat op de weg gebeurt.

Dus heeft het inpikken van het rijbewijs in dat geval toch veel meer effect?

Vaak wordt in het buitenland een puntensysteem gebruikt. Daarbij kan je vaak maar een paar keer te hard rijden, of niet hands free bellen in de auto, voordat je een paar maanden helemaal niet meer mag rijden, omdat je tijdelijk je rijbewijs kwijt bent.

Doet dus wonderen, want dan ben je toch veel voorzichtiger?

Verkeersboete
Beoordeel ons