Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen

Bent u benieuwd naar de voertuiggegevens van een auto, motor, scooter of ander gemotoriseerd voertuig dat u van plan bent aan te schaffen? Door middel van een kentekencheck kunt u eenvoudig inzicht verkrijgen in uw voertuig. Erg handig wanneer u op korte termijn van plan bent een ander voertuig te kopen. Deze gegevens geven antwoord op vele vragen. U kunt zelfs de hoogte van de door u te betalen wegenbelasting berekenen met deze voertuiggegevens.

Zelf de hoogte van de wegenbelasting bereken

De hoogte van de wegenbelasting wordt bepaald door het RDW. Zij zijn verantwoordelijk voor het innen van deze belasting in Nederland. Bij de aanschaf van een nieuw voertuig moet wegenbelasting betaald worden. De hoogte van dit bedrag verschilt per voertuig en hangt af van diverse factoren, zoals het soort voertuig, het gewicht van een voertuig, de soort brandstof die gebruikt wordt en de provincie waarin u woont. Hoe zwaarder een voertuig en hoe meer CO2 uitstoot, hoe meer belasting er betaald dient te worden. Bij een lage CO2 uitstoot komt u wellicht in aanmerking voor kortingen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat u bent vrijgesteld van wegenbelasting, doordat u in een bepaald model rijdt. De tarieven kunnen per provincie verschillen vanwege provinciale opcenten. Deze extra toeslag wordt door de provincies zelf bepaald.

Het RDW geeft u de mogelijkheid een kentekennummer in te voeren in de gratis kentekencheck, om zodoende van alles te weten te komen over een bepaald voertuig. Dit kenteken is een unieke letter- en cijfercombinatie die gebruikt wordt als identificatiemiddel voor voertuigen. In het overzicht staan diverse actuele en historische persoons- en voertuiggegevens tot wel negen jaar terug. Met behulp van dit overzicht kunt u zelf eenvoudig de hoogte van de wegenbelasting berekenen. Immers: in het overzicht staan het gewicht, het soort voertuig en de soort brandstof.