Wegenbelasting berekenen

Gratis Kenteken Check

Kentekencheck.Eu Check RDW Gegevens

Wegenbelasting op kenteken berekenen

De Wegenbelasting berekenen, is natuurlijk een simpele stap om te weten te komen hoeveel je per maand of kwartaal aan deze belasting kwijt bent.

Op zich gaat de wegenbelasting berekenen online erg gemakkelijk, en het is dan ook veel makkelijker dan dit op een papiertje uit te rekenen.

De wegenbelasting berekenen

Wil je de wegenbelasting berekenen, dan kan je het beste naar de website van de belastingdienst gaan, en niet aan een andere website.

De belastingdienst is immers de instelling die deze heffing oplegt, en veranderingen weten zij veel eerder dan ieder ander.

Bovendien heeft de belastingdienst verschillende rekentools online staan, en dus ook voor de motorrijtuigenbelasting.

Deze methode van berekenen is niet alleen handig als je wilt weten wat je moet betalen, je kunt ook bekijken hoeveel je zou moeten betalen als je een andere auto zou gaan kopen.

De rekenhulp, werkt simpel in een aantal stappen.

  • Selecteer het soort voertuig, bijvoorbeeld personenauto, bestelauto, motor, aanhanger, caravan, of dergelijke.
  • Selecteer de provincie waarin je woonachtig bent. Dit moet omdat de motorrijtuigenbelasting per provincie verschillend kan zijn.
  • Selecteer de brandstof. Er zijn namelijk verschillen tussen de brandstoffen. Zo is bijvoorbeeld diesel minder schoon dan benzine, en veel vuiler dan lpg. De hoogte van de belasting hangt dan ook onder andere af van de brandstof.
  • Selecteer de gewichtsklasse. Zwaardere voertuigen zijn in de regel een stuk duurder in de wegenbelasting, dan lichtere voertuigen.

Bij sommige voertuigsoorten hoeven overigens niet alle stappen doorlopen worden, maar dat moet in ieder geval wel bij personenvoertuigen.

Vervolgens hoef je alleen nog maar op Bereken te klikken, en de rekenhulp zal de betreffende wegenbelasting berekenen.

Dat is dus erg simpel. Je hebt bovendien altijd direct de juiste hoogte van de motorrijtuigenbelasting, zonder dat er een kans op fouten is.

Kom je er desondanks niet uit, dan kan je altijd de belastingdienst om hulp vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij de belastingtelefoon, maar ieder belastingkantoor helpt je ook graag verder.

Je kent ons van: 

Beoordeel ons